Projekt SZREK
Sprawozdanie z warsztatów kulinarnych – SZREK
07 września 2012 roku o godzinie 10.00 w Gospodzie „Pod Czarnym Łabędziem” w Rydzewie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach projektu współpracy „Smaczna Zdrowa Regionalna Europejska Kuchnia” (akronim SZREK) realizowanego przez Związek Stowarzyszeń LGD9 w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kapitał – Praca – Rozwój oraz LGD „Równina Wołomińska” (województwo mazowieckie).
Warsztaty prowadziła pani Selwina Nowakowska właścicielka Gospody „Pod Czarnym Łabędziem” – osoba związana z Siecią Dziedzictwa Kulinarnego.
Na warsztaty zaproszeni zostali właściciele gospodarstw agroturystycznych, obiektów gastronomicznych oraz gospodynie domowe z obszaru LGD9. Uczestnicy warsztatów przygotowali dwie regionalne potrawy warmińsko – Mazurskie porke, czyli zupę ziemniaczaną z dodatkiem skwarek i cebuli zalaną zimnym mlekiem oraz klopsy królewieckie. Ponadto podczas warsztatów uczestnicy zostali zapoznani z techniką dekoracji przygotowanych potraw oraz z uregulowaniami prawnymi dotyczącymi wprowadzenia do swojego menu potraw regionalnych.
Warsztaty przebiegały w bardzo miłej atmosferze na zasadzie otwartości oraz serdecznych relacji pomiędzy uczestnikami, którzy nie tylko gotowali, ale również aktywnie włączali się do dyskusji opowiadając o swoich problemach związanych z prowadzeniem gospodarstwa agroturystycznego. Na koniec spotkania odbyła się prezentacja przygotowanych potraw .
Celem wyżej wskazanego działania było wskazanie preferencji i trendów panujących na rynku turystycznym, w tym gastronomicznym (turystyka kulinarna), uzasadnienie i promocja zastosowania receptur i przepisów dań regionalnych, urozmaicenie jadłospisów o w/w dania.
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie projektów współpracy” oś 4 – Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.