Projekt SZREK

Sprawozdanie z prelekcji kulinarnej – projekt SZREK

03 września 2012 roku o godz. 10.00 w sali konferencyjnej Hotelu „Ognisty Ptak” w Ogonkach odbyła się prelekcja popularno – naukowa zorganizowana w ramach projektu współpracy „Smaczna Zdrowa Regionalna Europejska Kuchnia” (akronim SZREK) realizowanego przez Związek Stowarzyszeń LGD9 w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kapitał – Praca-Rozwój oraz LGD „Równina Wołomińska” (województwo mazowieckie).

Spotkanie moderowała pani Barbara Dawcewicz – Prezes Związku Stowarzyszeń LGD9. Podczas prelekcji wystąpiły osoby związane z Siecią Dziedzictwa Kulinarnego oraz specjaliści w zakresie wdrażanie produktów regionalnych w obiektach gastronomicznych i hotelarskich: pan Igor Hutnikiewicz – Dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz pani Eleonora Selwina Nowakowska – właścicielka Gospody „Pod Czarnym Łabędziem” w RydzewieGościem specjalnym był dr Grzegorz Russak – ekspert w dziedzinie ekologicznej żywności, wykorzystania produktów lokalnych do sporządzania potraw regionalnych, w tym potraw z dziczyzny.

Na prelekcję zaproszeni zostali właściciele gospodarstw agroturystycznych, obiektów gastronomicznych oraz gospodynie domowe z obszaru LGD9. Uczestnicy prelekcji wysłuchali informacji min. o Europejskim Systemie Jakości Żywności Naturalnej, zasad sporządzania potraw regionalnych oraz Programie Poprawy Jakości Żywności Tradycyjno-Naturalnej Lokalnej, który przedstawił pan Igor Hutnikiewicz. Podczas spotkania dyskutowano na temat zasad wytwarzania w gospodarstwach rolnych i agroturystycznych produktów tradycyjno-naturalnych, ich rejestracji oraz sprzedaży na wolnym rynku. W wyniku dyskusji okazało się, że spośród wytwarzanych produktów tradycyjnych na największą skale wytwarza się sery i twarogi, wyroby z mięsa wieprzowego i drobiu, przetwory, nalewki oraz sprzedaż jaj. Padło wiele pytań dotyczących rejestracji regionalnego produktu, zasad jego dystrybucji oraz promocji na rynku krajowym i zagranicznym.

Konferencja przebiegała w bardzo miłej atmosferze na zasadzie bliskiego kontaktu z uczestnikami, którzy nie tylko słuchali, ale również aktywnie włączali się do dyskusji opowiadając o swoich problemach i potrzebach. Na koniec spotkania, jego uczestnicy zostali zaproszeni na warsztaty kulinarne, które odbędą się 07 września 2012 roku o godz. 10.00 w Gospodzie „Pod Czarnym Łabędziem” w Rydzewie. Warsztaty poprowadzi pani Eleonora Selwina Nowakowska, członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Celem wyżej wskazanych działań jest wskazanie preferencji i trendów na rynku turystycznym, w tym gastronomicznym (turystyka kulinarna), uzasadnienie i promocja  zastosowania receptur i przepisów dań regionalnych, urozmaicenie jadłospisów o dania regionalne oraz promowanie wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania zdrowych, ekologiczny potraw.

Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie projektów współpracy” oś 4 – Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Zapraszamy do galerii zdjęć